lauantai 7. syyskuuta 2019

Vakavaa ja vauhdikasta vaivatta yhdessä


Ville Urponen, urut, Turun tuomiokirkko 6.8.2019. Walther, Bach, Widor, Saint-Martin ym.
Turun tuomiokirkon tiiistai-iltaiset urkukonsertit ne vain jatkavat menestystään. Vastikään eilen paikalla Ville Urposen sessiossa oli varmaankin enemmän kuulijoita kuin kertaakaan kesän mittaan; puhun tietenkin vain niistä konserteista, joihin olen itse päässyt paikalle.
Johann Crügerin (1598-1662) säveltämä koraali Jesu, meine Freude (en nyt muista suomen kielisiä sanoja) tunnetaan paitsi suomalaisen virsikirjan virtenä numero 303 myös ainakin kuorolaulun harrastajien keskuudessa Bachin samannimisestä motetista – suuri mestariteos, sivumennen sanoen.
”Vähäisemmän” barokkimestarin, jokseenkin tarkalleen Bachin aikalaisen Johann Gottfried Waltherin partita (muunnelmasarja) samaisesta koraalista on hiukan vaatimattoman ulkokuoren alla suuri ja hieno teos.
Urponen käytti varsin uskaliaasti Domin suurten urkujen runsasta äänikertavalikoimaa, mutta ainuttakaan hänen ratkaisuistaan ei voi väittää mauttomaksi. Taidokas muunnelmasarja muuttuu ison skaalan teokseksi, kun jokaiselle variaatiolle on annettu oma, painokas asema.
Suureksi ilokseni Urponen jatkoi konserttia Bachin 548:lla, preludi ja fuuga e-mollissa, joka sattumoisin on erityinen suosikkini mestarin urkumusiikkituotannossa. Kappaleen liikanimi on ”Kiila”, ja Domin urkuri Markku Hietaharju sen kerran asiaa tiedusteltuani minulle avasi – fuugan teema avautuu kiilamaisesti, pienistä intervalleista isompiin.
En tiedä osaanko selittää mieltymystäni. Yksi syy on joka tapauksessa valtava kokoluokka, ei ulkoisesti, koska teos kestää vain noin vartin, vaan sisäisesti – niin vapaamuotoinen alkusoitto kuin fuugakin on kuin tihennettyä aikaa: teeman löytäminen on helppoa (koska se toistuu jatkuvasti) mutta silti niin pahuksen vaikeaa (koska teema on milloin minkäkin näköinen ja osittain samanaikainen jo kuuluvilla olevan teeman kanssa).
Urponen ei turhia siekaillut tempon kanssa! Kyllä oli sellaista haipakkaa kaikki pahimmatkin jalkiojuoksutukset!
Konsertin loppupuoli oli varattu hiukan pienemmän kaliiperin musiikille. Widorin ensimmäisen urkusinfonian eteerinen Meditaatio sai seurakseen Léonce de Saint-Martinin ponnekkaan Toccatan, ja hauskana knoppina kuultiin Viernen Westministerin kellosävelmä, jonka Lontoon-kävijät tunnistavat Big Benin lyöntiääneksi; siinä Urponen käytti mehevästi urkujen paisutuskaappia.
Juhlallisen tunnelman huipensivat Sibeliuksen sävelet, viimeisenä Finlandia.
                                                                                       MATTI LEHTONEN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jumalten tuhon ydin saadaan esiin KO:n produktiossa

  Ring olisi nyt ehdottomasti nähtävä syklinä! Richard Wagnerin Jumalten tuho Suomen kansallisoopperassa 25.5.2024. Kovan onnen produkti...