maanantai 28. lokakuuta 2019

Pieni on tunnetusti suurta



César Franckin urkuteokset, toinen konsertti Turun tuomiokirkossa 20.10.2019. Markku Hietaharju.

César Franckin urkuteokset ansaitsevat ehdottomasti omat konserttinsa. Vuosina 1822-90 elänyt säveltäjä oli ehdottomasti keskeinen tekijä ranskalaisen musiikin kehityksessä, etenkin impressionismin mistäpä muualtakaan nuo sointipinnat ja ihastuttavat värikentät olisivat peräisin kuin Franckilta – paitsi tietysti sen ohella jaavalaisesta gamelanista.
Urkutaiteilija Markku Hietaharju teki kahden konsertin kokonaisuudesta todellisen kokonaisvaltaisen musiikkielämyksen.

Franckin sävelkieli vaatii alustakseen suuret urut, jotta sen kaikki rikkaat väriyhdistelmät saadaan esiin. Jotta tämä onnistuisi käytännössä, tarvitaan soittaja, joka osaa käyttää teknisiä mahdollisuuksiaan hyväksi. Franckin suuret, dramaattiset purkaukset ovat harvassa, mutta kun hetki koittaa, pitää ilmaisukapasiteetin riittää.

Moninaisilla rekisteröintivalinnoillaan Hietaharju löysi jokaiseen musiikin käänteeseen oikean sävyn ja painoarvon. Satsi oli erinomaisen monisyistä, rikasta ja värikästä. Säveltäjän jännittävät harmoniset prosessit (aivan omintakeiset) tulivat esiin kuin tarjottimella.

Hietaharjun suuruus muusikkona tule esiin nimenomaan tyylitajuna, jota soittotekniikan lujuus tukee. Hän löytää soittimesta suurenmoisia värejä palvelemaan musiikin piirteitä. Hietaharju soittaa 14. joulukuuta Olivier Messiaenin suurenmoisen La Nativité du Seigneur -teoksen, jota voin vain ehdottomasti suositella.

Tuomiokirkon iltakonserteissa on ihan viime aikoina ollut viehättävänä tapana jakaa suklaakonvehteja väliajan aikana. Idea on hauska, mutta kun ihmislapselle – vaikka 50-vuotiaalle – antaa käsiin konsertissa karamellipaperin, niin eikös tämä keksi ryhtyä rapistelemaan sitä ihan omaksi viihteekseen, tässä tapauksessa jonkinlaisen kukka-origamin tekoaikeissa. Noin 12 minuuttia, musiikin pianissimon aikana.

                                                                                       MATTI LEHTONEN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Upeasti laulettu Tannhäuser Luvian kirkossa

  Richard Wagner: Tannhäuser Luvian kirkossa 19.4.2025. Musiikin historian tunnetuimpiin lukeutuvan sitaatin mukaan Richard Wagner totesi ...