tiistai 12. marraskuuta 2019

Musiikkitalosta ei pidä tehdä kompromissia



Vuosikausien kipuilun, kärvistelyn ja huutavien epäkohtien osoittamisen jälkeen Turkuun aiotaan vaihdoinkin rakentaa uusi musiikkitalo. Minne, milloin ja millainen – se on vielä päättämättä.
Olen itse asunut Turussa noin 35 vuotta, ja kaiken tuon ajan (ja jo ennen sitä) Turun filharmoninen orkesteri on joutunut työskentelemään viheliäisissä, ikälopuissa ja huonosti toimivissa, ränsistyneissä tiloissa nykyisessä konserttitalossa, joka on valmistunut 1952.

Esa Silander, kulttuurilautakunnan jäsen (sd), kommentoi suunnitelmaa Turun uudesta musiikkitalosta (TS 30.10.). Hänen mielestään uudesta musiikkitalosta tulisi tehdä jonkinlainen monitoimitalo, jossa filharmoninen orkesteri olisi vain yksi monista käyttäjistä. Tilaa ja resursseja pitäisi varata myös erilaisille yhteisöille, klubeille ja muille ns. vapaan kentän toimijoille.

Kun Turun kaupunginkirjasto korjattiin ja laajennettiin, työssä pidettiin olennaisena kirjaston oma toiminta, kokoelman saavutettavuus ja säilytys. Tiloja ei rakennettu eikä resursseja uhrattu esimerkiksi kirjailijoille residenssitiloiksi tai millekään vapaan kentän toimijoille toimitiloiksi.
Kun Turun kaupunginteatteri remontoitiin ja laajennettiin, teatterin omat tarpeet pidettiin kirkkaina mielessä, eikä budjetista lohkottu mitään siivuja vapaan kentän toimipaikoiksi tai vaikkapa teatteriklubeiksi.

Kummassakaan tapauksessa en muista lukeneeni Silanderin vaatimuksia vapaan kentän tarpeiden huomioimisesta.

Kun Turkuun rakennetaan uusi musiikkitalo, sekin pitää rakentaa ensisijaisesti orkesterin tarpeet ja vain ne huomioon ottaen. Vasta kun ne on täytetty, voidaan katsoa, onko budjetissa väljyyttä johonkin muuhun, esimerkiksi Silanderin mainitsemiin klubi- ym. tiloihin. Uusi musiikkitalo ei voi eikä saa olla mikään kompromissi kaikenlaisten tarvitsijoiden vaatimuksia mukaillen.

Silander esittää myös vakavissaan, että musiikkitalo pitäisi rakentaa johonkin lähiöön. Miksei teatteria tai pääkirjastoa viety vaikka Pernoon tai Lausteelle? Miksei missään muussakaan suomalaisessa kaupungissa (Helsinki, Tampere, Lahti, Pori, Mikkeli, Oulu jne.) olla tehty niin?
Siksi koska sen pitää olla keskustassa, siellä missä ihmiset muutenkin kokoontuvat!

Kaiken lisäksi Esa Silander, kulttuurilautakunnan jäsen, esittää ehdotuksensa muodossa ’jos Turkuun rakennetaan musiikkitalo’. Tietääkseni asiasta on jo tehty periaatepäätös, joten Silander on tainnut jäädä kyydistä jollekin syrjäiselle pysäkille.
                                                                
MATTI LEHTONEN
                                                                 Turku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Upeasti laulettu Tannhäuser Luvian kirkossa

  Richard Wagner: Tannhäuser Luvian kirkossa 19.4.2025. Musiikin historian tunnetuimpiin lukeutuvan sitaatin mukaan Richard Wagner totesi ...