perjantai 16. kesäkuuta 2023

Sakraaleja sävyjä ja rockin kaikuja

Gunnar Idenstam, urut, Turun tuomiokirkossa 13.6.2023.

Urut soivat jälleen Tuomiokirkon kesäillassa. Soittajanavieraana esiintyi ruotsalainen urkutaiteilija Gunnar Idenstman, jonka musisoinnissa ja estetiikassa on kaikupohjaa paitsi perinteisessä taidemusiikissa myös muuan muassa progressiivisessa rockissa.

No Bach on Bach. Johann Sebastianin urkuteokset on niin tuhannesti kuultu toinen toistaan hienompina tulkintoina, että on vaikea kuvitella mitään uutukaista olevan enää missään tarjolla. Uusien ratkaisujen metsästämisellä on keskimääräistä suurempi riski johtaa korneihin lopputuloksiin.

Idenstamin Bach-numero oli tuttua tutumpi fantasia ja fuuga BWV 542, mutta silti hän sai aikaan mielenkiintoisen ja jännittävän, sanalla sanoen tuoreen tulkinnan!

Hän soitti fuugan sopraanostemaa mixtur-kruunujen kirkastamalla rekisteröinnillä mutta aivan hiljaa. Muut stemmat taas soivat pehmeämmin sävyin mutta suuremmalla volyymilla, ja bassoa Idenstam korosti eritoten – sehän oli oiva tapa avata Bachin polyfonian ja sen kuuluisan kenraalibasson logiikkaa.

Max Regerin toccata op. 59 jäi hiukan teknisten ongelmien varjoon – nykyajan tietokoneella ohjattu urkumekaniikka mahdollistaa äänikertavalikoiman käytön sellaisella värikkyydellä, joka ei menneillä vuosikymmenillä olisi tullut kysymykseenkään. Toisaalta tekniikan ongelmat – niitähän ei koskaan voi kokonaan välttää – voivat tehdä tepposet.

Anton Brucknerin kahdeksannen sinfonian suurenmoisen kauniin ja hartaan mutta myös kestoltaan suorastaan taivaallisen Adagio-osan valitseminen urkukonsertin numeroksi on melkoisen uskalias ratkaisu.

Ihmeellisellä tavalla kuitenkin Idenstam hallitsi satsin ja sai sen sykkimään elämää alusta loppuun saakka. Itse asiassa Brucknerin tapa orkestroida istuu erittäin hyvin uruille – alkuperäiselle orkesteripartituurille on luontevaa tehdä oikeutta ilman kummallisia kommervenkkeja.

Gunnar Idenstam on palkittu urkuimprovisoija, ja niinpä hän päätti urkuiltansa ohjelman improvisointeihin. Urut on mitä mainioin instrumentti vapaasti rönsyilevään, hetken haltioitumisista syntyviin säveliin. Idenstamkin antoi sijaa taiteilijapersoonansa rock-juonteille, ja lopputuloksena Domin atmosfääri täyttyi hiukan Genesis-yhtyeen sointimaailmaan vivahtavista musiikkituokioista.

MATTI LEHTONEN

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Upeasti laulettu Tannhäuser Luvian kirkossa

  Richard Wagner: Tannhäuser Luvian kirkossa 19.4.2025. Musiikin historian tunnetuimpiin lukeutuvan sitaatin mukaan Richard Wagner totesi ...